Странице

петак, 26. новембар 2010.

Kaput za pušenje

Samo da prijavim novoustanovljenu kategoriju zimskog kaputa - Kaput za pušenje. Nažalost nije ono što ste prvo pomislili, mada su se kreatori ovog Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima (u daljem tekstu: Dušmani) svojski potrudili da se osećam kao da sam ga ispušila kao nikad do sada.
Gledam pre par večeri emisiju pod nazivom "Da li su ugrožena prava onih koji su do juče ugrožavali prava drugih?". Tema je prilično zanimljivo razrađena i pokupih tu i par korisnih kontraargumenata za buduće rasprave sa tvrdoglavim pro-Dušmanski orjentisanim individuama. Šamarali su se nekim naučnim, navodno dokazanim i navodno nedokazanim tezama, od kojih mi se mnogo svidela ona da su pušači inteligentniji i zabavniji od nepušača, kao i ona da je bolje zapaliti cigaretu pre seksa, jer deluje stimulativno, nasuprot uvreženom mišljenju da je cigareta najslađa posle seksa. Ne vidim razlog zašto se nebismo stimulisali i pre i posle, kao i za vreme, ali tu temu nisu dotakli.
Eto, umrla bih sa svešću da nikada nisam ugrozila prava drugog ljudskog bića. Još malo pa će nam zabraniti da pušimo u parku da slučajno ne ugrozimo prava veverica da udišu svež vazduh i proglasiće nas zlostavljačima životinja koje takođe spadaju u kategoriju pasivnih pušača. E onda smo ga tek ugasili. Sjajna ideja nekim besposlenim mediokritetima da pokrenu kampanju protiv zlostavljanja veverica duvanskim dimom. Sigurno će im biti poklonjena skupa televizijska minutaža, imaće svoj trenutak slave i palamuđenja i najmanje mesec dana se neće skidati sa malih ekrana.
Crno nam se piše. Ima da nas bombarduju srceparajućim fotografijama duvanskim dimom ugroženih srpskih rođaka Diznijevih junaka Čipa i Dejla i da se vrte mesecima po medijima, kao ono nesrećno kuče sa identitetom. Nisam u toku, da li je neko na kraju usvojio kerušu Milu?
Ako građanska inicijativa bude dovoljno udavna, Dušmani nam uvode amandman po kome će spisak mesta na kojima ne smemo da pušimo biti proširen:
Briše se: "Zatvoreni javni prostor" a dodaje "otvoreni i zatvoreni javni i tajni prostor". Tako da, ako vas komšija uhvati i prijavi pušenje na terasi i duvanje u pravcu njegovog sterilnog stana, a u ćošku koji je van vidokruga vaše žene, novčana kazna će biti blag udarac u odnosu na uskraćivanje istog u bračnom krevetu.
Gledam u ovaj moj kaput za pušenje i razmišljam, nisam ga ovoliko puta skinula i obukla otkad sam ga kupila, koliko za poslednje dve nedelje. Nisam ni sa kolegama pušačima toliko pričala poslednjih nekoliko godina. U duhu profesionalne deformacije smislih u trenutku i slogan. Zakon o ZSODD - Spaja ljude s ljudima i ljude s kaputima.
U jeku inspiracije, osetih nedostatak nikotina, te zgrabih svoj ljubljeni kaput za pušenje.
Izađemo on i ja na terasu, pada kiša, psujem Dušmane, sva sreća pa je terasa natkrivena. Bacivši pogled na krov zgrade preko puta po prvi put od uvođenja zakona, osetila sam se superiornom i privilegovanom. Desetak zaposlenih ispod dva kišobrana, duvaju jedni drugima za vrat i još poneki deo tela, u zavisnosti od visine najbližeg kolege na koga se naslanjaju. Jadnog li prizora. Osećala sam se kao na plaži za bogatune iz one epizode Alana Forda, gledajući ove preko puta na plaži za siromahe kako se gurkaju i čežnjivo me gledaju, a mene sve sramota, pa sklanjam pogled.
Ma glavu gore, i od goreg ima gore.

Нема коментара:

Постави коментар