Странице

среда, 26. октобар 2011.

Moje dojke su OK, a tvoje?


            Svako jutro kad otvorim oči bacim pogled na sat, znate onaj stari budilnik što smo svi nekada imali, ali ovaj je mali, boje lila i još šljokičast. Činjenica da je odavno stao i po rečima nekoliko sajdžija ne može da se popravi, nije uticala da taj sat bacim ili odnesem na tavan među prašnjave uspomene. To je sat koji sam kao klinka nosila svuda sa sobom jer je bio neobičan i poseban, poklon drage i uvek nasmejane žene, mamine prijateljice, za koju je vreme zaista stalo pre dvadesetak godina, a ja je se setim svaki dan gledajući u nepomične kazaljke.
Ona je umrla od karcinoma dojke i to traumatično iskustvo mi je još kao devojčici usadilo svest o opakoj bolesti.
Evo već godinama se pipkam i ispipavam, što sama, što uz pomoć znalačkih muških ruku i nekako, uzdajući se u dobru genetiku, kao nepopravljivi optimista, nikada nisam uradila ultrazvučni pregled da bih se uverila da je zaista sve OK.              
Tako je to bilo do sada, ali ove godine, u mesecu borbe protiv raka dojke, telo mi je poslalo jasnu, nedvosmislenu poruku da prestanem prema njemu da se odnosim kao prema dobro podmazanoj mašini koju nakon dvadeset godina mogu da bacim u staro gvožđe i kupim sebi noviji model, ili s vremena na vreme zamenim pumpu, filter ili amortizere.
Ta poruka je stigla kao veliki, bolan i podsticajan šamar, jednog naizgled običnog radnog dana u kancelariji, kada sam izgubila svest izmučena dvonedeljnim nepreležanim gripom i svakodnevnim frustrirajućim sadržajima koje mi daruje moj posao.
Nedelja ležanja u krevetu, kljukanja lekovima, snimanja glave i krvnih sudova, udisanja tuđih iskašljanih i iskijanih telesnih tečnosti po čekaonicama, a naročito poruka o divnoj akciji koje su pokrenule moje drage blogerke, navela me da obavim i taj pregled. 

Definitivno živimo mnogo brže nego što je naše telo u stanju da nas isprati. Za svako zakazivanje i pregled moramo da uzmemo slobodan dan ili bolovanje koje je obično trn u oku, kako poslodavcu, tako i kolegama. Radno vreme je rastegljivo, živci su zategnuti, stres nas čeka na svakom koraku, ali i frizer, pedikir, manikir i sve ostale luksuzarije na koje trošimo svoje teško zarađene pare. Koliko para, toliko i muzike. E pa ja hoću pravu muziku, hoću rokenrol, a ne neku sevdalinku koju mi sviraju po domovima zdravlja. Platiš i gledaš nasmejana lica medicinskih sestara i dobro plaćenih doktora.
Protekla nedelja u državnim zdravstvenim ustanovama me je podsetila i zašto „bacam pare“ na privatne lekare. Tih 3000 dinara, koliko sam platila pregled, svaki drugi dan pojedem i popijem. Pregled nije skup u odnosu na momenat kada već bude kasno, a mi bi dali i 3 miliona da kupimo svoje zdravlje.

Već godinama vrlo rado i redovno odlazim kod ginekologa. Znam da ste pomislili da je moj ginekolog neki super dasa kome sa zadovoljstvom poveravam svoje međunožje, ali ne, moj ginekolog više liči na mesara ili tesara i ima prste kao ćevape i glas kao čobanin, ali je vrhunski stručnjak i čovek u čijim rukama se osećam opušteno i sigurno.
Moj ginekolog priča i smeje se i živ je čovek.
Na kraju krajeva, ako je i to što osećate privlačnost prema svom doktoru, razlog zašto ga posećujete i to je sasvim OK.
Važno je da taj pregled obavite. Mnogo važno i mnogo jednostavno. 

Čekala sam 5 minuta u mirisnoj čekaonici punoj treš časopisa u kojima sam čitala o tome ko je koga ostavio, ko ima, a ko nema celulit i informisala se o najnovijim tretmanima za mršavljenje i uvećavanje muških polnih organa.  Bez obzira što uglavnom nemam pojma ko su ti ljudi, uvek mi je prijatnije da buljim u sise neke fanki dži ženke, nego da slušam žalopoljke penzionera i priče o stavljanju katetera od isto tako nepoznatih sapatnika u zagušljivoj čekaonici.
Pregled traje petnaestak minuta i ne pitaju vas i ne rade vam ništa neprijatno ili bolno. Kad malo bolje razmislim, na tom stolu sam se osećala bolje nego na hiljadu drugih mesta na koje idem što moram i taj razgovor mi je bio prijatniji od hiljadu drugih razgovora koje vodim što moram.
Toliko hvalospeva o svojim grudima nisam čula ni od najupornijih udvarača. 

Kada sam izašla ordinacije dočekale su me vesele oči i najiskreniji zagrljaj moje ćerke. Smisao mog života.

Ponosna sam na svoje grudi i sebe.
A sad odoh malo da se igram sa njima. 


Jer moje dojke su OK, a tvoje?

2 коментара: