Странице

уторак, 17. мај 2011.

Erotska inteligencija

Iako nisam formalno edukovana da se bavim takvim pojmovima i njihovim definicijama, verujem da mi niko neće zameriti, ako se na trenutak pozabavim erotskom inteligencijom i njenom zastupljenošću u svom neposrednom radnom i paradnom okruženju. 
Čitajući tekstove učenih ljudi, koji proučavaju erotsku inteligenciju, zaključila sam, da je većina ljudi, mislim na poznanike, tj. ljude koje površno, ili uopšte ne poznajem, a oni mene još manje, veoma erotski neinteligentno.
Naročito sam uhvatila sebe da svoj profesionalni život u velikom broju slučajeva podređujem erotskoj inteligenciji i nedostatku iste. Kako je priroda mog posla takva da komuniciram sa ljudima na dnevnoj osnovi, a profesionalizam i ljubaznost sastavni deo moje ličnosti, gotovo u 90% slučajeva, moje ponašanje je bilo pogrešno protumačeno. Muškarci, naročito oni srednjih godina i stariji, apsolutno ne razlikuju profesionalnu ljubaznost od flerta, koketiranja, nabacivanja, a da ne kažem, da samu činjenicu da su u prilici da razmene nekoliko reči sa mnom, protumače kao priliku za otvoreno udvaranje, ili ubacivanje doskočica i primitivnih i nekreativnih seksualnih aluzija.
Koliko su u poslu moju ljubaznost tumačili kao zeleno svetlo na semaforu, toliko su moj flert u privatnom životu, shvatali kao najprirodniji oblik komunikacije između mene i svih osoba muškog pola. Svi moji pokušaji "nabacivanja" pretvarali su se u sindrom "Paradise City", koji je dobio naziv po istoimenoj pesmi benda Guns N' Roses, gde je početak savršen, a negde na minut i dvadeset pet sekundi, kao da su ubacili deo neke druge potpuno nepripadajuće numere. U skladu sa tim, dobijala sam na rastanku, umesto željenog poljupca, "jao baš si do j..., baci pet" i sl. Ali zato na poslovnim sastancima, ponekad imam osećaj, da bi druga strana umesto stiska ruke u duhu dobre poslovne politike, poželela stisak nekog drugog ekstremiteta.
Na žalost, ne postoji kurs erotske inteligencije, jer da postoji, možda bi trebalo zakonski regulisati obavezu pohađanja za sve punoletne građane oba pola. Ipak, ne bismo ni na to mogli pouzdano da računamo, s obzirom na činjenicu da su mnogi odslužili vojni rok, a ne znaju ni kako izgleda puška, ili položili vozački ispit, a predstavljaju konstantnu opasnost za sve učesnike u saobraćaju.
U slučajevima kada osoba ima izuzetno nizak koeficijent erotske inteligencije, ostaje nam samo da posegnemo za veoma eksplicitnim verbalnim izražajima, kao što su:
Osoba vam se nabacuje, a u prilici ste da je na najefikasniji mogući način lišite svake moguće nade u pozitivan ishod: Kratko i jasno "Odjebi" će biti dovoljno.
Osoba vam se nabacuje, a poslovna etika, kućno vaspitanje, vreme, mesto i društvo ne dozvoljavaju upotrebu kratkog i jasnog "Odjebi": Morate da pribegnete drugim metodama, kao što je ekstenzivno raspredanje o mužu/momku, predstojećem venčanju i sl.
U slučajevima kada ste vi inicijator intimiziranja i produbljivanja odnosa, a protivnik to prepozna kao ljubaznost i vedar duh, možete da uradite samo dve stvari:
Da prihvatite igru i ostanete/postanete "prijatelji", što za posledicu ima dugotrajan mukotrpan život baziran na mazohističkim porivima, ili da potpuno izbacite tu osobu iz svog života, do momenta kada vam postane svejedno, a onda vam više u životu i nije potrebno njegovo/njeno prisustvo.
Ono što ne bismo trebali, a verujem da nekolicina nas to često radi, je da izražavamo svoju naklonost artikulisanim rečima i rečenicama. Takvo verbalno iskazivanje vrlo je nepopularno i kontraproduktivno, jer zašto bismo uopšte otvorili karte, kada nas sa tim lepim neotpakovanim špilom jednoga dana mogu i sahraniti.

5 коментара: